200 gånger om dagen!

I snitt kollar vi svenskar mobilen 150-200 gånger om dagen. Ja, du läste rätt: TVÅHUNDRA GÅNGER OM DAGEN.

”Jag tar i alla fall inte upp min mobil så där ofta”, tänkte jag när jag först såg siffrorna. Men så funderade jag lite – och jag ber dig att göra detsamma. Tänk på alla gånger du fingrar på den; för att snooza på morgonen, kolla klockan, skicka och ta emot sms, använda kameran, kolla om du fått något nytt mejl eller meddelande (bara för att upptäcka att du inte har det), läsa sådant du själv skickat en gång till (det gör vi alla …), trycka bort ett oönskat samtal, byta låt, spela spel, kolla Facebook eller andra sociala medier, läsa nyheter, surfa på nätet, sätta telefonen på laddning …

Hamnar du verkligen så långt ifrån?

Vet du förresten varför du tar upp mobilen så där ofta?
För att du är beroende. Du kan helt enkelt inte låta bli.

uppkoppl_bok1webb

Jag skrev nyligen ett reportage om smartphoneberoende och vad det gör med oss, och intervjuade bland annat ”mötesgurun” Micke Darmell som reser land och rike runt och föreläser om den ständiga uppkopplingen. Han har skrivit den mycket spännande och högst angelägna boken Uppkopplad eller avkopplad – om konsten att verka i en uppkopplad värld

Micke Darmell menar att vi dagligen utsätts för ”informationsvåld” av varandra, privat och på jobbet. Och att vi utvecklar ”informationsfetma” – vi blir slappare, latare, tröttare och ytligare i alla våra relationer. ”Ungdomar som lär sig att ha fokus kommer att vara hetast på arbetsmarknaden i framtiden”, säger han.

Jisses amalia, säger jag. Vi är mitt uppe i en av de största omvälvningarna i mänsklighetens historia och ändå talas det så lite om hur detta sätt att leva påverkar oss. Sverige är ett av de smartphone-tätaste länderna i världen och hela 93 procent av alla barn i åldern 12-15 år har en smartphone (läs mer här). Enligt rapporten Svenskarna och internet 2013 har det dagliga användandet av internet i mobilen i denna åldersgrupp ökat från TRE till SJUTTIOÅTTA procent på T R E år!

Psykologen Marie Söderström, som jag också hade nöjet att få intervjua, har arbetat med sömn- och stressforskning i 15 års tid (jag kan varmt rekommendera hennes bok Vila – om den sköna konsten att varva ner) och menar att vi lever i en gränslös tid.  ”Om vår uppmärksamhet ständigt är splittrad får vi svårare att styra vårt eget liv”, säger hon.

Det här ämnet engagerar mig djupt. Har du tankar om vad du tycker det behöver skrivas mer om när det gäller vårt ständigt uppkopplade samhälle så hör gärna av dig.

Klicka på bilden för att läsa reportaget
(publicerat i Skånska Dagbladet den 30 mars 2014).

Smartphoneberoende blir allt vanligare. Reportage Charlotte Pehrson