Bloggar för Tidningen Nära

Under våren 2017 har jag bloggat om meditation för Tidningen Nära (Egmont). Efter att ha tagit mig an en 100 lång meditationsutmaning tillsammans med tidningens läsare, som nådde sitt slut på midsommarafton, fortsätter jag nu att blogga om personlig utveckling.

Du hittar min blogg här: http://bloggar.tidningennara.se/charlotte-pehrson/

Jag kommer att skriva om bland annat högkänslig personlighet (HSP), som är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Bredvid journalistiken arbetar jag också som samtalsterapeut (www.spirasamtal.se) och möter många människor som anser sig vara högkänsliga. Forskning visar att 15-20 procent av en befolkning har personlighetsdraget, vilket innebär att många människor går runt med särskilt känsliga tentakler.

Det känns väldigt roligt att få fortsätta vara en av Tidningen Näras bloggare, och spännande att få skriva om just högkänslighet. Jag hoppas få kontakt med många läsare som vill berätta om sina erfarenheter av högkänslighet, eller särskild sensitivitet.

Charlotte Pehrson bloggar för tidningen Nära

Ven – Paradisön i Öresund

I augusti 2016 åkte jag till Ven för första gången sedan jag var barn. Fråga mig inte varför det inte har blivit av tidigare, för detta är en ö som är värd att besöka flera gånger om året – och året om.

På denna vackra lilla plätt i Öresund, bara några kilometer från det skånska fastlandet, finns magin precis överallt. De vackra backafallen, slingrande cykelstigar, fantastisk mat med lokala råvaror, destilleriet Spirit of Hven, betande alpackor, Tycho Brahe-museet med observatoriet Stjärneborg, S:t Ibbs kyrka och hänförande utsikt mot den danska och skånska kusten är bara några exempel på upplevelser som väntar.

På sommaren är betydligt mer öppet än under höst och vinter, men även under den kallare årstiden går det utmärkt att besöka Ven. Man kan hyra cykel för en billig peng året runt (bara ring och boka i förväg), och den vackra naturen är lika storslagen även när löven har fallit från träden. När jag pratade med föreståndaren på Vens vandrarhem berättade han att vandrarhemmet är populärt på nyårsafton. Den glittrande utsikten med fyrverkerier från båda sidor av Sundet ska vara helt makalös. Det kan jag tänka mig.

Läs mitt resereportage om Ven genom att klicka på bilden.

Resereportage VenNågra bilder:

Bästa sättet att ta sig runt Ven är på cykel. Hyr på plats eller ta med din egen. Foto: Charlotte Pehrson

Bästa sättet att ta sig runt Ven är på cykel. Hyr på plats året runt eller ta med din egen. Ska du hyra under hösten så ring och förboka (0418-72250). Foto: Charlotte Pehrson 

Tycho Brahe-museet och observatoriet Stjärneborg under jord väcker nyfikenheten hos såväl stora som små. Precis här, under Stjärneborgs rekonstruerade kupoler som sticker upp ur marken, satt Tycho Brahe och hans medarbetare på 1500-talet och blickade upp mot stjärnhimlen och mätte himlakropparnas rörelse. Foto: Charlotte Pehrson

Tycho Brahe-museet och observatoriet Stjärneborg under jord väcker nyfikenheten hos såväl stora som små. Precis här, under Stjärneborgs rekonstruerade kupoler som sticker upp ur marken, satt Tycho Brahe och hans medarbetare på 1500-talet och blickade upp mot stjärnhimlen och mätte himlakropparnas rörelse. Foto: Charlotte Pehrson

På Ven fi nns i dag ett unikt destilleri – Spirit of Hven – som huvudsakligen gör whisky, men även andra drycker som gin och vodka. En guidad tur i destilleriet är en spännande upplevelse. "60-80 procent av karaktären i whisky kommer från fatet", säger Marcus Christensson. Foto: Charlotte Pehrson

På Ven finns i dag ett unikt destilleri – Spirit of Hven – som huvudsakligen gör whisky, men även andra drycker som gin och vodka. En guidad tur i destilleriet är en spännande upplevelse. ”60-80 procent av karaktären i whisky kommer från fatet”, säger Marcus Christensson. Foto: Charlotte Pehrson

”Nu vill jag inte vara tyst längre”

Linnea Ander, 24, har ADD och har lidit av tvång och självskadebeteende under större delen av sitt liv. Förra året vågade hon för första gången öppna sig för en psykolog. Det, och den nyfödda lillasystern, blev hennes räddning.

Jag fick träffa och intervjua denna modiga tjej. Läs Linnea Anders gripande historia här (eller klicka på bilden). Artikeln är publicerad i nättidningen Special Nest, som skriver om det spännande området neuropsykiatri.

Vill du läsa fler artiklar jag har skrivit inom neuropsykiatri, t ex artiklar om OCD/tvång, autism, Tourettes syndrom, särbegåvning, hjärnan, mindfulness och hur man kan se en diagnos som en gåva, så klicka här.

Linnea Ander, 24, har lidit av ADD, tvång och självskadebeteende hela sitt liv.

Paris på liten budget

Längtar du också efter Paris i höst men har ont om slantar efter sommarsemestern?
I dagens City tipsar jag om hur du tar dig runt i Paris på liten plånbok.
(Klicka för att läsa)

Res dit över en långweekend och njut av ett glittrande Eiffeltorn, åk gratisbuss längs med Seine, få Paris bästa utsikt från Sacre Coeur och ät underbart gott (varför inte testa Zlatans favoritpizza?).

knapp-resereportage-Paris-Charlotte-Pehrson

Sagolika Bornholm

Resor Bornholm Charlotte Pehrson

För ett par veckor sedan besökte jag den fantastiska danska ön Bornholm som ligger bara ett stenkast från Skåne. Jag blev fullständigt bergtagen av denna rofyllda, vackra och magiska ö. Hit ska jag definitivt återvända.

I helgen publicerades mitt reportage i Skånska Dagbladet (klicka för att läsa).

Jag lägger ut texten här också – samt en matnyttig lista med tips som inte fick plats i tidningen. Åk dit! är mitt enda råd. Klimatet är milt och hösten en jättefin tid för ett besök. Den 11-20 september är det dessutom Bornholms kulturvecka med massor av spännande aktiviteter.

 

Sagolika Bornholm

Bara ett stenkast från Skåne väntar sagolika upplevelser du sent ska glömma. På Bornholm finns idylliska byar, paradisiska stränder, mäktiga klippor, ett imponerande kulturutbud och underbar mat.

Text & foto Charlotte Pehrson

Bornholm brukar kallas för Östersjöns pärla, och det är inte svårt att förstå varför. Öns charm är oemotståndlig – året runt. Här finns naturupplevelser för alla smaker: enorma ”karibiska” vita sandstränder i söder, höga klippor i norr och trolsk skog däremellan. Vart du än vänder blicken möts du av vackra korsvirkeshus.
I de pittoreska byarna finns levande fiskelägen med rökerier, krogar som serverar härliga smörrebröd och restauranger med gourmetmat.
När du kör längs landsvägarna och de böljande åkrarna, fastnar blicken på öns vackra kyrkor och de många skyltar som visar vägen till hantverkare, konstnärer och lokala matproducenter.

Ön är känd för sin rika matkultur och har bland annat egna bryggerier, musterier, bagerier, pastatillverkare och lakrits- och chokladfabriker. De gula McDonald’s-skyltarna lyser med sin frånvaro på Bornholm. Hamburgerjätten fanns på ön men fick stänga 2006 på grund av för få besökare. Det säger något om de värden som värnas på ön.
Tempot är lugnt och alla vi möter genuint trevliga och välkomnande. ”Vi känner oss närmare Sverige än Danmark”, säger en person. ”Danskarna kallar oss reservsvenskar”, säger en annan. ”Jag flyttade hit för att Bornholm är som ett Sverige i miniatyr när det gäller naturen”, förklarar en tredje.
Dialekten som talas på Bornholm är i viss mån lik den svenska. Priserna på mat och boende ligger betydligt lägre än i exempelvis Köpenhamn och det är lätt att hitta ett prisvärt paket om du vill resa iväg över en långhelg.

Den som vill ha en aktiv paus från vardagen har obegränsade möjligheter till friluftsliv på Bornholm. Klättring, kajak, kitesurfing, fiske, golf, mountainbike, vandring och cykling är bara några exempel. Aktiviteterna fortsätter en bra bit in på hösten, du kan till och med bada i september och oktober, och naturen håller alltid öppet.
Vill du inte hoppa i havet när vinden viner, kan du ändå njuta av en promenad på en av de många stränderna. Dueodde, till exempel, räknas som en av norra Europas finaste.
Ta en tur och besök de många vackra kyrkorna runtom på ön. Fyra av Danmarks medeltida rundkyrkor finns här och är väl värda ett besök.
Bornholms konstmuseeum ligger vid Helligdomsklipperne, ett av öns vackraste naturområden, och är mycket imponerande. Här hittar du konst och konsthantverk med koppling till ön.

Tack vare det milda klimatet finns en ovanligt artrik flora, bland annat fikon- och mullbärsträd. Det är svårt att tro att du bara befinner dig en dryg timme med båt från det svenska fastlandet. Plötsligt har du förflyttat dig i tid och rum.

Gör slag i saken och bege dig till denna idylliska ö. Trevlig resa!

 

FAKTA BORNHOLM
Var: Dansk ö i Östersjön, som ligger närmare Sverige än Danmark (37 km sydost om Skåne och 180 km från Köpenhamn sjövägen.)
Berggrund: Granit och sandsten.
Resa: Med färja från Ystad till Rönne. Restid 1 h 20 min.
När: Året runt.
Klimat: Tempererat kustklimat, med milda höstar, särskilt i september och oktober.
Kustlinje: 140 km.
Cykelvägar: 235 km.
Invånare: 40 000.
Läs mer: www.bornholm.info (Turistföreningens sajt),
http://gobornholm.dk (bra sajt för utbud av aktiviteter)

 

8 TIPS 

1. Missa inte att dricka den lokala ölen från Sveneke Bryghus (vad sägs om en Chili Ale?), äta hemlagad glass i bland annat Gudhjem, Snogebaek och Nexö och smaka Karamel Kompagniets handgjorda mjuka karameller.

2. Bornholms Musteri gör ekologisk must av rabarber, svarta vinbär, hallon, tranbär, apelsin, äpple och ingefära. Supergott!

3. Längs landsvägarna hittar du charmiga vägbodar där du kan köpa potatis, blåbär, ägg, rödbetor, tomater, äpplen med mera. Ingen personal, inga kortmaskiner. Bara en burk för pengar och ärlighet. Glädje för hjärtat!

4. Pyssla med barnen! Gör egna gräddbullar hos Kjaerstrup Chokolade i Snogebaek (med generösa smakprover!), sandblästra glas med ditt eget motiv hos Pernille Bülow By You i Svaneke, eller gör färgglada glasmotiv hos Schlotfeldt’s workshop i Svaneke eller hos Lilli’s i Nylars och Allinge.

5.Bornholms medeltidscenter vid Österlars rundkyrka är det lätt att drömma sig bort till en annan tid. I augusti och september kan du bland annat gå på skattjakt, skjuta pilbåge, vara med om kanonsalut och vapenvisning och låta fantasin flöda i målarverkstaden.

6. Himmelriket för smaklökarna. I maj öppnade Gaarden, matkulturhuset i Melsted, där du hittar varor från öns alla matproducenter under ett och samma tak. I köket arrangeras spännande kulinariska aktiviteter på helgerna. Precis bredvid ligger Lantbruksmuseet Melstedgaard, också det väl värt ett besök.

7. Stannar du på Bornholm ett par dagar, kan du passa på att göra en dagsutflykt till vackra Christiansö. Besök fästningen, som vittnar om öns historia som flottbas, och njut av maten i det trevliga gästgiveriet.

8. Den Bornholmske Diamant Spa i Rönne öppnade för ett par år sedan och är den enda plats på Bornholm där du hittar öns alla typer av granit. För 220 DKK kan du njuta furstligt under ett par timmar av flera olika sorters bastu, varma pooler och fotbad – och du kan ”kneippa” med kallvattenchocker. Välgörande för kropp och själ!

 

Rökt sill är ett av Bornholms signum. Under sillens ”guldålder”, från första världskriget fram till 1950, fanns det hela 135 rökerier på ön. På rökerimuseet i Hasle kan du ta del av historien. Foto: Charlotte Pehrson

Rökt sill är ett av Bornholms signum. Under sillens ”guldålder”, från första världskriget fram till 1950, fanns det hela 135 rökerier på ön. På rökerimuseet i Hasle kan du ta del av historien. Foto: Charlotte Pehrson

Ett besök på Bornholm är som att resa i tiden. Här har häst och vagn just lämnat Lantbruksmuseet Melstedgaard. Foto: Charlotte Pehrson

Ett besök på Bornholm är som att resa i tiden. Här har häst och vagn just lämnat Lantbruksmuseet Melstedgaard. Foto: Charlotte Pehrson

Vacker utsikt över Gudhjem. Foto: Charlotte Pehrson

Vacker utsikt över Gudhjem. Foto: Charlotte Pehrson

Bornholm Musteri

Ön är känd för sin rika matkultur. Missa inte nyöppnade Gaarden, matkulturhuset i Melsted, där du hittar varor från öns alla matproducenter. Foto: Charlotte Pehrson

Österlars rundkyrka är en stor sevärdhet. Fyra av Danmarks sju bevarade medeltida rundkyrkor ligger på Bornholm. Foto: Charlotte Pehrson

Österlars rundkyrka är en stor sevärdhet. Fyra av Danmarks sju bevarade medeltida rundkyrkor ligger på Bornholm. Foto: Charlotte Pehrson

De norra delarna av ön består av klippor. Här syns en del av de vackra Helligdomsklipperne på östsidan. Foto: Charlotte Pehrson

De norra delarna av ön består av klippor. Här syns en del av de vackra Helligdomsklipperne på östsidan. Foto: Charlotte Pehrson