Framtidstro

christiania_hanglasI dag besökte jag fristaden Christiania i Köpenhamn för ytterligare ett reportage (det förra finns att läsa här). De cirka 900 christianiterna friköpte området från staten för 1,5 år sedan och framtiden är, som en av dem jag intervjuade uttryckte det, ”annorlunda”. Banklånen är enorma och de nya hyrorna justeras fortfarande fram. Men man ser ändå ljust på framtiden. Man säljer så kallade ”folkeaktier” för att dra in pengar – och har lyckats över förväntan. Man är uppe i närmare 12 miljoner DKK. Nyligen höll Christiania stängt för allmänheten en hel vecka för att diskutera framtidsvisioner och många idéer planterades där, som vi kanske får se förverkligade en dag.

Jag strosade runt en stund bland de spännande husen och njöt av vårsolen på Dyssebroen, där många par har satt fast hänglås för att visa sin kärlek. Kärlekslås är fina, tycker jag. Oavsett vad som händer paret och deras kärlek, vittnar de om en stund på jorden när inget annat fanns än framtidstro.

Sedan köpte jag årets hittills dyraste kaffe på Lagekagehuset och tog en pølse med remouladesås innan jag svischade tillbaka med tåget över bron.