Nyfikenheten som ledstjärna

charlotte-pehrson-journalist-lund-webb2
På bilden syns några av de publikationer jag skrivit för de senaste månaderna. Jag har fått besöka Skanskas nya klimatsmarta kontorshus ”Klipporna” i Hyllie, hälsat på hemma hos ”Arga snickaren” Anders Öfvergård (som inte alls var arg utan världens snällaste), kikat in i ekologiska hem och träffat Skånes kanske piggaste 92-åring som berättade om sina upplevelser vid fronten i Finska vinterkriget.

Jag har fått lyssna på orgelmusik medan ljuset flödade in så vackert genom kyrkfönstren, tagit del av författaren Kajsa Ingemarssons klokskap och känt vilket gott hjärta Björn Ranelid har. Jag har talat med en modig kvinna om alla hennes missfall, och en lika modig man om hur han som 50-åring följde sitt hjärta och sadlade om från affärsman till andlig coach.

Dessa möten är jag så tacksam för. De berikar mitt liv, vidgar mina vyer och hjälper mig förstå vad det är att vara människa i den här världen.

Jag har alltid varit en frågvis och nyfiken människa. Jag lekte journalist redan som barn. Satt i soffan med en mikrofon i handen och intervjuade familj och vänner och skrev artiklar om dråpligheter de råkat ut för.

Livet som frilansjournalist kan vara tufft ibland. Man lägger mycket tid på administration och att sälja in idéer, ett arbete som inte genererar en krona. Och en stor del av inkomsterna går till egenavgifter och skatt. Men jag älskar friheten. Alla spännande och inspirerande möten. Variationen. Att ingen vecka är en annan lik. Jag kan inte tänka mig något mer spännande arbete än att få titta in i andras världar för en stund.