Ofrivillig förälder

Charlotte Pehrson reportage Mama nr 3 2014
Varje år blir tusentals män föräldrar mot sin vilja. Mårten, 38, år en av dem. Han har blivit pappa mot sin vilja två gånger.

Första barnet fick han med sin dåvarande sambo. När Mårten ville bryta upp efter sju år tillsammans slutade hon att äta p-piller utan att säga något till honom och graviditeten var ett faktum. Åren som följde var ett enda ”stort helvete med advokater”, då  Mårten kämpade för att få träffa sin son. Tio år senare blev han tillsammans med en kvinna han träffat via en nätdejtingsajt. Kvinnan, som var ett par år äldre, sa att hon åt p-piller, men bara ett par månader in i förhållandet berättade hon att hon var med barn.

– Hon erkände att hon ljugit för mig eftersom hennes biologiska klocka tickade. Jag blev så arg och sa att jag inte ville ha något med henne att göra längre och det gick hon med på, säger Mårten.

mamaomslagmars2014

Ofta kommer dessa historier inte fram. Men i senaste numret av magasinet Mama (mars 2014) kan du läsa min intervju med Mårten. Pappornas röst hörs alldeles för sällan, menar han, och med artikeln hoppas han kunna hjälpa andra i liknande situationer.

Jag kan också varmt rekommendera boken Den vackraste gåvan av Pelle Filipsson (Optimal förlag, 2010). En ofrivillig pappas berättelse om att inte kunna älska sitt barn – och om hur även ett ofrivilligt föräldraskap till slut kan fungera. Den är väldigt bra.

Till män i liknande situationer har Mårten två råd att ge:
– Om du vill träffa ditt barn: ge aldrig upp, utan kämpa så mycket du bara kan! Så länge det inte finns missbruk, våld eller alkoholism med i bilden har ditt barn samma rätt att träffa dig som sin mamma.
– Träffar du en ny kvinna – lita aldrig på att hon säger att hon äter preventivmedel. Det är ditt ansvar att skydda dig om du inte vill ha fler barn.