Sagolika Bornholm

Resor Bornholm Charlotte Pehrson

För ett par veckor sedan besökte jag den fantastiska danska ön Bornholm som ligger bara ett stenkast från Skåne. Jag blev fullständigt bergtagen av denna rofyllda, vackra och magiska ö. Hit ska jag definitivt återvända.

I helgen publicerades mitt reportage i Skånska Dagbladet (klicka för att läsa).

Jag lägger ut texten här också – samt en matnyttig lista med tips som inte fick plats i tidningen. Åk dit! är mitt enda råd. Klimatet är milt och hösten en jättefin tid för ett besök. Den 11-20 september är det dessutom Bornholms kulturvecka med massor av spännande aktiviteter.

 

Sagolika Bornholm

Bara ett stenkast från Skåne väntar sagolika upplevelser du sent ska glömma. På Bornholm finns idylliska byar, paradisiska stränder, mäktiga klippor, ett imponerande kulturutbud och underbar mat.

Text & foto Charlotte Pehrson

Bornholm brukar kallas för Östersjöns pärla, och det är inte svårt att förstå varför. Öns charm är oemotståndlig – året runt. Här finns naturupplevelser för alla smaker: enorma ”karibiska” vita sandstränder i söder, höga klippor i norr och trolsk skog däremellan. Vart du än vänder blicken möts du av vackra korsvirkeshus.
I de pittoreska byarna finns levande fiskelägen med rökerier, krogar som serverar härliga smörrebröd och restauranger med gourmetmat.
När du kör längs landsvägarna och de böljande åkrarna, fastnar blicken på öns vackra kyrkor och de många skyltar som visar vägen till hantverkare, konstnärer och lokala matproducenter.

Ön är känd för sin rika matkultur och har bland annat egna bryggerier, musterier, bagerier, pastatillverkare och lakrits- och chokladfabriker. De gula McDonald’s-skyltarna lyser med sin frånvaro på Bornholm. Hamburgerjätten fanns på ön men fick stänga 2006 på grund av för få besökare. Det säger något om de värden som värnas på ön.
Tempot är lugnt och alla vi möter genuint trevliga och välkomnande. ”Vi känner oss närmare Sverige än Danmark”, säger en person. ”Danskarna kallar oss reservsvenskar”, säger en annan. ”Jag flyttade hit för att Bornholm är som ett Sverige i miniatyr när det gäller naturen”, förklarar en tredje.
Dialekten som talas på Bornholm är i viss mån lik den svenska. Priserna på mat och boende ligger betydligt lägre än i exempelvis Köpenhamn och det är lätt att hitta ett prisvärt paket om du vill resa iväg över en långhelg.

Den som vill ha en aktiv paus från vardagen har obegränsade möjligheter till friluftsliv på Bornholm. Klättring, kajak, kitesurfing, fiske, golf, mountainbike, vandring och cykling är bara några exempel. Aktiviteterna fortsätter en bra bit in på hösten, du kan till och med bada i september och oktober, och naturen håller alltid öppet.
Vill du inte hoppa i havet när vinden viner, kan du ändå njuta av en promenad på en av de många stränderna. Dueodde, till exempel, räknas som en av norra Europas finaste.
Ta en tur och besök de många vackra kyrkorna runtom på ön. Fyra av Danmarks medeltida rundkyrkor finns här och är väl värda ett besök.
Bornholms konstmuseeum ligger vid Helligdomsklipperne, ett av öns vackraste naturområden, och är mycket imponerande. Här hittar du konst och konsthantverk med koppling till ön.

Tack vare det milda klimatet finns en ovanligt artrik flora, bland annat fikon- och mullbärsträd. Det är svårt att tro att du bara befinner dig en dryg timme med båt från det svenska fastlandet. Plötsligt har du förflyttat dig i tid och rum.

Gör slag i saken och bege dig till denna idylliska ö. Trevlig resa!

 

FAKTA BORNHOLM
Var: Dansk ö i Östersjön, som ligger närmare Sverige än Danmark (37 km sydost om Skåne och 180 km från Köpenhamn sjövägen.)
Berggrund: Granit och sandsten.
Resa: Med färja från Ystad till Rönne. Restid 1 h 20 min.
När: Året runt.
Klimat: Tempererat kustklimat, med milda höstar, särskilt i september och oktober.
Kustlinje: 140 km.
Cykelvägar: 235 km.
Invånare: 40 000.
Läs mer: www.bornholm.info (Turistföreningens sajt),
http://gobornholm.dk (bra sajt för utbud av aktiviteter)

 

8 TIPS 

1. Missa inte att dricka den lokala ölen från Sveneke Bryghus (vad sägs om en Chili Ale?), äta hemlagad glass i bland annat Gudhjem, Snogebaek och Nexö och smaka Karamel Kompagniets handgjorda mjuka karameller.

2. Bornholms Musteri gör ekologisk must av rabarber, svarta vinbär, hallon, tranbär, apelsin, äpple och ingefära. Supergott!

3. Längs landsvägarna hittar du charmiga vägbodar där du kan köpa potatis, blåbär, ägg, rödbetor, tomater, äpplen med mera. Ingen personal, inga kortmaskiner. Bara en burk för pengar och ärlighet. Glädje för hjärtat!

4. Pyssla med barnen! Gör egna gräddbullar hos Kjaerstrup Chokolade i Snogebaek (med generösa smakprover!), sandblästra glas med ditt eget motiv hos Pernille Bülow By You i Svaneke, eller gör färgglada glasmotiv hos Schlotfeldt’s workshop i Svaneke eller hos Lilli’s i Nylars och Allinge.

5.Bornholms medeltidscenter vid Österlars rundkyrka är det lätt att drömma sig bort till en annan tid. I augusti och september kan du bland annat gå på skattjakt, skjuta pilbåge, vara med om kanonsalut och vapenvisning och låta fantasin flöda i målarverkstaden.

6. Himmelriket för smaklökarna. I maj öppnade Gaarden, matkulturhuset i Melsted, där du hittar varor från öns alla matproducenter under ett och samma tak. I köket arrangeras spännande kulinariska aktiviteter på helgerna. Precis bredvid ligger Lantbruksmuseet Melstedgaard, också det väl värt ett besök.

7. Stannar du på Bornholm ett par dagar, kan du passa på att göra en dagsutflykt till vackra Christiansö. Besök fästningen, som vittnar om öns historia som flottbas, och njut av maten i det trevliga gästgiveriet.

8. Den Bornholmske Diamant Spa i Rönne öppnade för ett par år sedan och är den enda plats på Bornholm där du hittar öns alla typer av granit. För 220 DKK kan du njuta furstligt under ett par timmar av flera olika sorters bastu, varma pooler och fotbad – och du kan ”kneippa” med kallvattenchocker. Välgörande för kropp och själ!

 

Rökt sill är ett av Bornholms signum. Under sillens ”guldålder”, från första världskriget fram till 1950, fanns det hela 135 rökerier på ön. På rökerimuseet i Hasle kan du ta del av historien. Foto: Charlotte Pehrson

Rökt sill är ett av Bornholms signum. Under sillens ”guldålder”, från första världskriget fram till 1950, fanns det hela 135 rökerier på ön. På rökerimuseet i Hasle kan du ta del av historien. Foto: Charlotte Pehrson

Ett besök på Bornholm är som att resa i tiden. Här har häst och vagn just lämnat Lantbruksmuseet Melstedgaard. Foto: Charlotte Pehrson

Ett besök på Bornholm är som att resa i tiden. Här har häst och vagn just lämnat Lantbruksmuseet Melstedgaard. Foto: Charlotte Pehrson

Vacker utsikt över Gudhjem. Foto: Charlotte Pehrson

Vacker utsikt över Gudhjem. Foto: Charlotte Pehrson

Bornholm Musteri

Ön är känd för sin rika matkultur. Missa inte nyöppnade Gaarden, matkulturhuset i Melsted, där du hittar varor från öns alla matproducenter. Foto: Charlotte Pehrson

Österlars rundkyrka är en stor sevärdhet. Fyra av Danmarks sju bevarade medeltida rundkyrkor ligger på Bornholm. Foto: Charlotte Pehrson

Österlars rundkyrka är en stor sevärdhet. Fyra av Danmarks sju bevarade medeltida rundkyrkor ligger på Bornholm. Foto: Charlotte Pehrson

De norra delarna av ön består av klippor. Här syns en del av de vackra Helligdomsklipperne på östsidan. Foto: Charlotte Pehrson

De norra delarna av ön består av klippor. Här syns en del av de vackra Helligdomsklipperne på östsidan. Foto: Charlotte Pehrson