Storslagna landskap

Dublin_resereportage_CharlottePehrson_knappOm ni inte har har sommarplanerna klara, så kan jag rekommendera ett besök till Irlands huvudstad. Jag fastnade verkligen för Dublins charm, och har i dag ett kort resereportage i tidningen City (klicka på bilden för att läsa).

Att flyga till Dublin tar bara två timmar och det går att hitta biljetter för en riktigt billig peng. Förutom storstadspuls hinner man under en weekend också med en dagsutflykt till kusten eller Wicklowbergen – med vyer som etsar sig fast på näthinnan. Böljande kullar, sjöar, trolska skogar, hedar och myrar, klosterruiner från 500-talet …

Ta chansen och upplev dessa två världar. Varför inte i juli, då det är Street Performance World Championship och gatorna fylls av jonglörer, akrobater och magiker?
www.spwc.ie

Eftersom jag är usel på att uppdatera den här bloggen, passar jag på att även lägga ut ett resereportage från Israel och Palestina, som publicerades för ett tag sedan.

Resereportage_Israel_Palestina_Charlotte Pehrson_knappJag besökte Det heliga landet i höstas tillsammans med Gabriel Forss och kören Du kan sjunga gospel, för en konsert i Födelsekyrkan i Betlehem.

Det var en stor upplevelse att få vara där; att få besöka dessa heliga platser och vaggan för de tre monoteistiska religionerna. Överallt kände man historiens vingslag.

Den korta texten i City är bara att skrapa på ytan – men budskapet är detsamma oavsett textlängd: ta chansen och åk!

Något jag inte fick plats att skriva om är samhället Neve Shalom / Wahat al-Salam (Oasis of Peace) mellan Jerusalem och Tel Aviv. I denna grönskande oas lever judar och palestinier sida vid sida, med målet att deras idé om ett fredligt land ska sprida sig.

Regeringen motarbetar Neve Shalom, men invånarna ger inte upp. De har egna, tvåspråkiga skolor där öppenhet och tolerans genomsyrar undervisningen. ”Barnen är framtiden, våra ambassadörer”, sa Rita Boulos som guidade runt. Missa inte ett besök även här.

(Klicka på bilden för att läsa reportaget)